-
استفاده از آجرهای حرارتی مجهز به مواد تغییر فاز دهنده در کاهش مصرف انرژی در ساختمان - قسمت اول
تاریخ انتشار :
پیشگامان ساختمان : بخش ساختمان سهم بالایی از مصرف انرژی در کشور را به خود اختصاص داده است که از عوامل اصلی آن میتوان بهای پایین انرژی در کشور و عدم عایق کاری حرارتی مناسب ساختمان ها را نام برد با توجه به کیفیت نامناسب اجزای پوسته خارجی ساختمان ، انرژی بیشتری در ساختمان های کشور برای تامین گرمایش و سرمایش در فصل های تابستان و زمستان مصرف میشود و بدلیل پایین بودن بهای انرژی در کشور ، این مصرف بی رویه انرژی چندان مورد توجه قرار نمی گیرد و تمهیدات لازم جهت کاهش مصرف ، در معماری و پوسته ساختمان لحاظ نمی گردد. سیاست های فعلی کشور در زمینه مصرف و اهتمام دولت برای آزاد سازی قیمت حامل های انرژی ، اجرای تمهیداتی به منظور کاهش مصرف در ساختمان ها را الزامی مینماید مدیریت انرژی و ملاحظات معماری در پوسته ساختمان به منظور آشنایی با اجزای پوسته ساختمان و تاثیر آن در انتقال حرارت و مصرف انرژی ساختمان میباشد در این مقاله شما می آموزید :
-
پوسته ساختمان از چه بخش هایی تشکیل شده و چگونه در مصرف انرژی ساختمان تاثیر میگذارد .
-
به چه روش هایی میتوان کیفیت پوسته ساختمان را بهبود بخشید و مزایا و معایب آن کدامند .تلفات حرارتی ساختمان در دیوار ها و سقف بیشتر از کف مورد توجه است زیرا کف ساختمان عموما روی خاک ، پیلوت ، پارکینگ و یا گربه روها قرا گرفته و انتقال حرارت از طریق کف به مراتب بسیار کمتر از دیوارها و بام ساختمان میباشد .
پوسته ساختمان میبایست مطابق ضوابط مبحث 19 مقرارت ملی ساختمان ساخته شود تا مصرف انرژی آن به حداقل برسد . بسیاری از ساختمان های ساخته شده فعلی بدلیل فرسودگی پوسته خود و عدم اجرای عایق کاری دارای مصارف بسیار بالاتری در مقایسه با استانداردهای انرژی میباشند .توپوگرافی مناسب و شرایطی که ساختمان در آن ساخته شده نیز میتواند به بهبود مصرف انرژی آن کمک نماید. بعنوان مثال وجود تپه یا بلندی اطراف ساختمان به کاهش شدت باد و کاهش نفوذ هوا در ساختمان کمک مینماید قرار گرفتن درختان در مجاورت ساختمان باعث میگردد آفتاب تابستان به جدار ساختمان برخورد نکرده و در زمستان که درختان برگ های خود را از دست میدهند ساختمان از آفتاب زمستان جهت کمک به گرمایش خود بهره مند گردد .
مصرف انرژی ساختمان به میزان گرمایش ، سرمایش ، تهویه و روشنایی آن وابسته است . پوسته ساختمان روی تمامی این پارامتر ها بصورت مستقیم و غیر مستقیم تاثیر گذار است . همچنین مصرف انرژی در ساختمان به جهت شرایط جغرافیایی و اقلیمی منطقه و اینکه چه فصلی از سال یا چه زمانی از شبانه روز باشد نیز بستگی دارد .
پوسته ساختمان ، کیفیت و تاثیزات آن :
پوسته ساختمان از دیوارها ، سقف و کف تشکیل شده است که جدا کننده شرایط داخل ساختمان از محیط بیرون میباشد برای ایجاد شرایط آسایش داخل لازم است پارامتر های زیر توسط پوسته ساختمان کنترل گردد .
-
جریان حرارتی
-
جابجایی هوا
-
ورود برف و باران
-
جابجایی رطوبتی (بخار )
-
انرژی خورشیدی
-
روشنایی
دیوار های غیر باربر ( جداکننده ) که معمولا مصالحی مانند شیشه و آهن در آنها وجود دارد منبع اصلی اتلاف حرارت در زمستان و اکتساب گرما در تابستان هستند. دیوارهای معمولی نیز فقط با ضخامت بیشتر و از مصالح سنتی ساخته میشوند که تا ثیر چندانی در بهینه سازی مصرف انرژ ندارند ولی دیوارهایی که علاوه بر مصالح سنتی بنایی ، دارای عایق حرارتی نیز میباشند قابلیت مقاومت حرارتی بالایی دارند اما دراین دیوارها مشکل اصلی زمانی رخ میدهد که رطوبت به داخل آنها نفوذ کند و به عایق صدمه برساند. جنس اجزای پوسته ساختمان تاثیر بسیاری درمصرف انرژی آن دارد . نفوذ رطوبت دراین جدارها موجب صدمات بسیاری در آن و در بعضی موارد تخریب یا تغییر خواص عایق حرارتی خواهد شد . با مدیریت صحیح میتوان مصرف انرژی در ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش داد . مدیریت انرژی به معنای استفاده صحیح و بموقع از کلیه منابع انرژی ممکن ، شرایط اقلیمی و جغرافیایی موجود و در صورت لزوم بهبود پوسته ساختمان تا حد ممکن و اصلاح روند مصرف میباشد . در بعضی ساختمان ها با توجه به میزان مصرف انرژی آنها و انحراف از شرایط استاندارد ، لازم است مصرف انرژی و شرایط ساختمان با دقت بیشتری بررسی گردد و در صورت لزوم راهکارهایی برای کاهش مصرف انرژی آن ساختمان ارائه گردد . در این موارد با تشخیص مدیر انرژی ساختمان ، ممیزی انرژی انجام میگردد . ممیزی انرژی یکی از ابزارهای مدیریت انرژی در ساختمان است .
ممیزی انرژی انواع مختلفی دارد . از انواع ساده آن ممیزی انرژی عبوری میباشد که به بررسی نواقص ساختمان از نظر مصرف انرژی میپردازد . در این نوع ممیزی پس از بررسی مشخصات کلی معماری ، پوسته ساختمان و خصوصیات مرتبط با وضعیت مصرف انرژی آن ، به بررسی قسمت هایی پرداخته میشود که تعیین کننده وضعیت مصرف انرژی ساختمان در شرایط موجود میباشد . بررسی وضعیت فعلی و مقایسه آن با شرایط استاندارد مشخص میکند که ساختمان مذکور از نظر مصرف انرژی در چه جایگاهی قرار دارد . نواقصی مانند شکستگی شیشه ها و درزبندی نادرست ، کاربری نادرست تاسیسات ، تنظیم نامناسب ترموستات دمای داخل ، جرم گرفتگی تاسیسات ،انتخاب نادرست سایز تاسیسات و مواردی از این دست در ممیزی عبوری مورد توجه قرار گرفته و راهکارهایی کلی جهت رفع عیوبی از ساختمان که بر مصرف انرژی آن تاثیر گذارند همراه با تحلیل اقتصادی آنها تهیه میگردند .
ممیزی انرژی تفصیلی بمنظور بررسی دقیق ساختمان از نظر مصرف انرژی وبا تجهیزات اندازه گیری کامل و پیشرفته انجام میگیرد و نیاز به اندازه گیری های دقیق و کامل در فصول گرم و سرد سال دارد. در این ممیزی قبوض انرژی ساختمان و روند مصرف آن طی سالیان گذشته مورد تحلیل قرار گرفته و ساختمان کاملا با نرم افزارهای تخصصی انرژی شبیه سازی میگردد. راهکار های صرفه جویی ارائه شده دراین روش پیچیده تر و کامل تر از روش های دیگر بوده و تحلیل اقتصادی کامل تری نیز روی آنها انجام شده است . این ممیزی از کامل ترین روش های ممیزی انرژی میباشد .
ادامه دارد...
مقایسه مواد عایق های حرارتی در ساختمان
-