-
روزهای داغ تابستان و مصرف انرژی در ساختمان ها - قسمت اول
تاریخ انتشار : سه شنبه، ۰۹ مرداد 1398
پیشگامان ساختمان : روزهای داغ تابستانی از راه رسیده است اما مردم به جای بیشتر از ناراحتی از گرمای تابستان ، نگران قبضهای نجومی برق مصرفی کولرهای گازی شان شده اند.
امروزه یکی از پرطرفدارترین سیستم های خنک کننده کولرهای گازی می باشند .کولرهای گازی مهمترین بازیگران این روزها در تعیین قیمت قبضهای برق به شمار میروند، این در حالی است که ما راهکار هایی را به شما پیشنهاد می کنیم که میتوانند تا حدودی باعث کاهش مصرف برق کولر گازی شوند .
صنعت برق از صنايع زير بنايي است و گردش چراغ هاي اقتصادي و نيز تامين رفاه اجتماعي به استمرار آن وابسته است و هرگونه اختلال در تامين برق مطمئن و كافي، مشكلاتي را در عملكرد صنايع موجود و گسترش آنها بوجود خواهد آورد.
هدف از مديريت مصرف برق ، تعديل مصرف برق به گونه اي است كه نه تنها ميزان توليد و يا كيفيت كار و محصول كاهش نيابد، بلكه همراه با افزايش عوامل مزبور، مشترك نيز بابت برق مصرفي هزينه كمتري را بپردازد.
بنابراين مديريت مصرف برق، مجموعه اقداماتي است كه درجهت بهبود بهره وري درواحدهاي اداري و صنعتي و به منظور ارتقا سطح كارآيي و نهايتا بهبود اقتصاد ملي انجام مي پذيرد.
مديريت مصرف برق به دو صورت " مديريت بار " و " بهينه سازي مصرف انرژي " قابل اعمال است. نظر به اينكه در ايران در ساعات اوليه شب،وسايل روشنايي و لوازم الكترونيكي خانگي وارد مدار مي شود، لذا بار مصرفي به حداكثر مقدار خود مي رسد (ساعات اوج مصرف) و مديريت مصرف در جهت كاهش اين قله بار و تعديل آن بايستي برخي از مصارف را به ساعات ديگر شبانه روز انتقال دهد. همچنين در طول شبانه روز بايد از اتلاف انرژي برق در جهت صرفه جويي در مصرف انرژي گام برداشت.
بايد توجه داشت كه مديريت مصرف برق با رهنمودهاي فرهنگي و ايجاد تغييرات بسيار ساده در عادات و رفتار مصرف كنندگان (كوتاه مدت) و نيز با تهيه ، نصب و بهره برداري از وسايل و ماشين آلات با راندمان بهتر(ميان مدت و بلند مدت) قابل اجرا مي باشد. از آنجا كه مطابق برنامه پنج ساله سوم قيمت برق به طور متوسط سالانه ۲۰% افزايش خواهد يافت، لذا از لحاظ اقتصادي نه تنها اقدامات كوتاه مدت بلكه اقدامات ميان مدت وبلند مدت و سرمايه گذاري در جهت كاهش مصرف زائد انرژي الكتريكي، غالبا موجه و اجتناب تاپذير است.چگونگي كاهش در مصارف برق ( مديريت مصرف )
به منظور كنترل و مصرف بهينه برق اقدامات ذيل پيشنهاد مي گردد:
الف: مديران هر سازمان با آگاهي از ضرورت صرفه جويي و نيز قيمت برق مصرفي مي بايد كاركنان را جهت جلوگيري از اتلاف انرژي برق تشويق نمايند. پيشنهاد مي گردد در هر يك از ساختمان هاي اداري، فردي آشنا به موضوع و به عنوان مسئول مديريت مصرف انرژي معرفي گردد كه بررسي، كنترل و نظارت بر حذف مصارف زائد را به عهده داشته باشد و به منظور بهبود كارايي وسايل و تاسيسات نصب شده و بهره وري بهتر آنها پيشنهادهاي مناسبي را ارائه كند. به منظور تشويق مديريت انرژي در ادارات، سهمي از كاهش هزينه ها را مي توان به عنوان كارانه به مسئولين مربوطه پرداخت كرد.
ب: اقدامات كوتاه مدت وميان مدت در زمينه مصارف روشنايي،سرمايشي،گرمايشي و ساير مصارف كه در قالب رهنمود هاي ذيل ارائه مي شوند:۱- مصارف روشنايي :
لامپ هاي رشته اي ( معمولي ) كمترين بازده نور و كمترين عمر مفيد را نسبت به ديگر انواع لامپ ها دارد. يك لامپ ۱۰۰ وات معمولي در حدود ۳ برابر لامپ هاي مهتابي (فلورسنت) و حدود ۵ برابر لامپ هاي كم مصرف برق مصرف مي كند همچنين عمر لامپ هاي كم مصرف ۸ برابر لامپ هاي معمولي است. بنابراين لامپ هاي معمولي را با لامپ هاي كم مصرف و فلورسنت تعويض كنيد.
۱-۱- روشنايي روز مهمترين و بهداشتي ترين منبع نور است, كه غالبا مورد كم توجهي قرار ميگيرد. از لحاظ علمي استفاده از نور طبيعي بر سلامت روحي و رواني افراد مي افزايد . بصلاح نيست كه با وجود امكان استفاده از روشنايي روز نسبت به آن بي اعتنا باشيم و فضاي كار و اتاق هاي خود را بطور مصنوعي با لامپ هاي گوناگون پرتو افشاني كنيم.لازم است بدانيم در كشور ما نزديك به يك پنجم برقي كه توليد ميشود به مصرف روشنايي ميرسد پس با قرار دادن ميزها در جاي مناسب و تنظيم سطح كار سعي كنيم در هنگام روز از حداكثر نور طبيعي استفاده به عمل آيد و نور مصنوعي تنها در نقاطي كه امكان استفاده از نور طبيعي وجود ندارد به كار برده شود.
۱-۲- در مورد كارهاي حساسي كه نياز به نور زيادي دارد از روشنايي موضعي (چراغ هاي روميزي) استفاده گردد و از روشن كردن تمامي محيط به يك ميزان خودداري شود.
۱-۳- راهروها، پاركينگ ها وانبار ها(به ويژه در ساعاتي كه رفت وآمد به حداقل مي رسد) تنهادر حد رعايت ضوابط ايمني روشن گردند و لامپ هاي زائد خاموش شوند.
۱-۴- در اماكني كه نور كم نيز موجب مشكلي نخواهد شد از لامپ هاي با وات كم استفاده شوند.
۱-۵- سيم ها، پريزها و كليدها به موقع بررسي شده و طبق برنامه مرتبي حباب ها، قاب هاو لامپ ها تميز گردند تا از بازدهي نوري آنها كاسته نشود.
۱-۶- در مورد سقف و ديوارهاي محيط كار از رنگ هاي روشن استفاده شود، تا ميزان بازتاب نور افزايش يابد.
۱-۷- به منظور اصلاح ضريب قدرت در مورد لامپ هاي فلورسنت از خازن با ظرفيت مناسب استفاده شود.
۱-۸- استفاده از بالاست (چوك) الكترونيكي نه تنها موجب بهبود نور و عمر لامپ مي شود، بلكه مصرف برق مجموعه لامپ و اندازه را نيز نسبت به چوك هاي معمولي كاهش مي دهد.
۱-۹- در ساعات اوج مصرف, خاموش كردن لامپ هاي اضافي باعث مي شود در شبكه خاموشي نداشته باشيم.
۲-مصارف سرمايشي و گرمايشي :
كثيف بودن سطوح تبادل حرارتي دستگاه هاي سرمايشي و گرمايشي تاثير زيادي در كاهش بازده آنها داشته و طبعا باعث افزايش مصرف برق آنها خواهدشد.
۲-۱- با توجه به فصل، شرايط محل و ساختمان، ترموستات وسايل سرمايشي و گرمايشي در حد نياز طبيعي و عادي، در دامنه محدودي تنظيم گردند.
۲-۲- سطح وسايل سرمايشي و گرمايشي نصب شده در اطاق ها را تميز نگهداشته و در جهت سرويس به موقع لوله ها و اتصالات دستگاه ها و جلوگيري از نشتي ها اقدام لازم به عمل آيد.
۲-۳- در و پنجره هاي اضافي بسته نگهداشته شده و از باز كردن و بستن مكرر انها جلوگيري شود.
۲-۴- درجه حرارت آب گرم مورد استفاده در ساختمان تا حد نياز كاهش داده شود.
۲-۵- سعي گردد از كويل هاي برقي حرارتي از جمله بخاري برقي و اجاق برقي تا حد امكان استفاده نشود.
۲-۶- برنامه اي تنظيم شودكه تاسيسات گرمايشي يا سرمايشي مركزي در ساعات اوليه بامداد روشن شده وحداقل دو ساعت قبل از خروج پرسنل و تعطيل شدن اداره خاموش شوند و يا با حداقل توان كار كنند.
۲-۷- عملكرد فن ها به موقع بررسي شده و مورد سرويس و تعمير قرار گيرند.
۲-۸- براي محيط هاي كوچك به جاي روشن كردن سيستم مركزي از تجهيزات كوچك موضعي استفاده گردد.(مثلا كولر گازي براي خنك كردن يك يا دو اتاق به جاي استفاده از سيستم برودت مركزي).
۲-۹- در مورد تاسيسات مركزي از پيش گرمكن يا پيش سردكن به تناسب استفاده شود.
۲-۱۰- دو جداره كردن پنجره ها به منظور جلوگيري از اتلاف انرژي بررسي و اجرا گردد.
۲-۱۱- در و پنجره هاي محل كار به موقع و مرتب تعمير و درز گيري شوند.
۲-۱۲- در سيستم هاي سرمايشي چنانچه دريچه هدايت نداشته باشد، نسبت به نصب آن اقدام شود.
۲-۱۳- امكان ذخيره سازي آب گرم در ساعات شب مورد بررسي قرار گيرد.
۲-۱۴- امكان نصب وسايل بازيافت حرارت مورد بررسي قرار گيرد.
۲-۱۵- احتمال استفاده آب كندانسور به عنوان آب گرم مصرفي بررسي گردد.
۲-۱۶- در وسايل سرمايشي و گرمايشي از عايق كاري مناسبي بهره گرفته يا حداقل با ورقه آلومنيومي روكش شوند.
۲-۱۷- امكان استفاده از وسايل خنك كننده گازسوز به جاي وسايل خنك كننده برقي مورد بررسي قرار گيرد.
۳-ساير مصارف
۳-۱- آسانسورها چنان تنظيم شود كه حتي الامكان در طبقات اول و دوم توقف نداشته باشد و در بقيه طبقات نيز يك در ميان متوقف شوند. مگر در بيمارستان ها و يا در مورد حمل بار كه توقف در طبقات ضروري است.
۳-۲- دقت شود سقف و بام ساختمان ها از عايق كاري مناسب و خوبي برخوردار باشد تا از اتلاف انرژي جلوگيري گردد.
۳-۳- به منظور بهبود ضريب قدرت وسايل موتوري از تجهيزات مناسب، چون خازن استفاده شود.
۳-۴- امكان استفاده از وسايل كنترل يا محدود كننده قدرت مورد بررسي قرار گيرد.
۳-۵- شبكه هاي برقي داخلي ساختمان ها به منظور تجهيز به سيستم هاي فرمان خودكار تحت بررسي قرار گيرد.
۳-۶- امكان عايق كاري ديوارها به خصوص در موقع ساخت بناهاي جديد به منظور جلوگيري از تلفات انرژي مد نظر قرار گيرد.کاهش مصرف انرژی با استفاده از درب و پنجره