-
سیستم مدیریت ساختمان یا BMS
تاریخ انتشار : سه شنبه، ۰۴ اردیبهشت ۱۳۹۷
پیشگامان ساختمان : سیستم مدیریت ساختمان یا BMS (Building Management System ) سیستمی است که به فعالیت ها و امور ساختمان ها نظارت کرده و در مواقع لازم با توجه به تغییرات شرایط محیطی، تغییرات لازم را بطور خودکار اعمال می نماید. این سیستم میتواند با توجه به کاربری ساختمان ( مسکونی، اداری، تجاری، بیمارستان و ... ) جهت آنها طراحی و اجرا شده و بر کلیه فعالیت های اعم از باز و بسته شدن درب، ورود و خروج افراد، سیستم های روشنایی، سیستم های تهویه مطبوع پنجره و پرده اتاق ها، صوتی و تصویری و ... نظارت داشته باشد.ساختمانی که مجهز به سیستم مدیریت BMS باشد اصطلاحا ساختمان هوشمند گویند. این سیستم به افراد ساکن این امکان را میدهد که از تجهیزات بطور کارآتری استفاده نموده و احساس امنیت و آسایش را در آنها افزایش میدهد و همچنین میتواند موجب صرفه جویی انرژی گردد.این ساختمان ها با استفاده از یک پارچه نمودن چهار عنصر اصلی سیستم ها، ساختار، سرویس و مدیریت و با برقراری ارتباط میان آنها محیطی پویا و مقرون به صرفه بوجود آورند.
امروزه (Building Management System) سیستم مدیریتی ساختمان به یکی از گریز ناپذیرترین شاخههای علمی، تحقیقاتی و اجرایی در ساختمان تبدیل شده است. امروزه با توجه به کمبود منابع انرژی در سطح جهان اهمیت مصرف بهینه سوخت بیش از پیش مورد توجه است. سیستم مدیریتی ساختمان، وظفیه مدیریت و کنترل وضعیت ساختمان را از لحاظ سرمایش و گرمایش، روشنایی، کنترل تردد امنیت، سیستم اعلام حریق و ارتباط منطقی این زیر سیستمها را بر عهدره دارد.
از آنجایی که به کارگیری سیستمهای مدیریت ساختمان باید فاقد پیچیدگیهای فنی بوده و به سادگی توسط کاربر انجام پذیرد. امروزه اغلب تولید کنندگان سیستمهای مدیرت ساختمان، نرم افزارهای گرافیکی کاربر پسندی را جهت کنترل سیستمها ارائه میدهند. نرم افزارهای مربوطه با استفاده از اشیای گرافیکی مختلف، کنترل همه جانبه ساختمان را به راحتی در دسترس قرار میدهند.
به بهرهگیری از یک سیستم BMS جامع در ساختمان میتوان به اهداف زیر دست یافت.
- مدیرت و کنترل و نمایش سیستم
- کاهش مصرف سوخت و انرژی در ساختمان
- پایین بودن هزینههای تعمیرات و نگهداری
- بالا بردن عمر مفید دستگاهها
- افزایش راندمان و ضریب عملکرد تجهیزات
- اتصال به دیگر سیستمهای کنترلی
- تامین آسایش و ایجاد فضای راحت برای ساکنین
در داخل یک سیستم هوشمند از استانداردهای ارتباطی متفاوتی استفاده میشود. نه تمامی آنها با مشخصات خاص خود، کاربریهای متفاوتی را دارا هستند، که این کاراییها شامل ملاحظات ریالی و امکانات کنترلی تا حد زیادی بستگی به حجم ساختمان و کاربری دارد.
دسته بندی بهینه سازی مصرف انرژی
بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان را میتوان در پنچ گروه تعریف کرد.
شهرسازی و طراحی شهری
با طراحی مناسب بافت شهری، تعیین نحوه استقرار مناسب ابنیه در زمین و نیز تهیه ضوابط ارتفاعی و حجمی مناسب، میتوان انطباق حجمی بناها را با شرایط اقلیمی تامین نمود.
طراحی معماری
طراحی معماری به لحاظ نورگیری، ابعاد بازشوها، جهت ساختمان، استقرار فضاها با توجه به تابش خورشید و سایر شرایط اقلیمی بخشی از اهداف بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان را تامین میکند. این طراحی میتواند در ساخت و ساز سنتی یا صنعتی یکسان انجام گیرد.
عناصر و اجزای ساختمان
از آنجایی که کنترل تاثیر شرایط محیطی بر فضاهای داخلی از طرقی عناصر جداکننده این دو، صورت میگیرد. لذا نقش عناصر و اجرای ساختمانی جدا کننده شامل دیوارها، پنجره، در، سقف، کف و نحوه ترکیب و تلفیق آنها با یکدیگر، تعیین کننده میزان مطلوب عبور حرارت و صدا است. عناصر و اجزای ساختمانی مزبور باید دارای مشخصات فنی استاندارد بوده و اجرا، نصب آنها نیز تابع ضوابط اعلام شده از سوی تولید کنندگان باشد.
شاید نقش صنعتی سازی تولید ساختمان در این بخش بیشتر از سایر بخشها دیده شود. زیرا با قانونمند کردن رعایت ضوابط استاندارهای معمول در تولید و اجرای عناصر مزبور و ملزم نمودن طراحان و سازندگان در استفاده از مصالح دارای تاییدیههای لازم از مراجع ذیربط، میتوان به بخشی از اهداف صنعتی سازی ساختمان، مبنی بر ارتقای کیفیت ساخت و بهینه سازی مصرف انرژی دست یافت. بدیهی است در صورت رعایت مدولاسیون در تولید این محصولات، امکان استفاده از آنها در روشهای طراحی و تولید صنعتی ساختمان افزایش مییابد.
سیستمهای تاسیساتی (مکانیکی و الکتریکال)
امروزه با پیشرفت فناوری در همه عرصهها، طراحی و ساخت، سیستمهای تاسیساتی، مکانیکی و الکتریکی مورد استفاده در ساختمان سازی نیز با پیشرفتهای قابل توجهی همراه بوده است. افزایش راندمان ماشینها و سیستمهای تاسیساتی، کاهش مصرف انرژی را در مقایسه با سیستمهای قدیمیتر به همراه داشته است. کاهش ابعاد سهولت تعمیر و نگهداری از دیگر مشخصات استفاده از سیستمهای پیشرفته امروزی است.
با هوشمندسازی ساختمان، امکان کنترل بر مجموعه سیستمهای تاسیساتی و بهره برداری تهیه از آنها با بودجه به تغییر شرایط جوی روز و سال امکان پذیر گشته است. از تمامی امکانات مزبور در حال حاضر در ساختمانهای با اجرای سنتی و صنعتی میتوان استفاده کرد. بدیهی است در یک سیستم ساخت صنعتی، توقع و انتظار این است که از سیستمهای پیشرفته و نوین تاسیساتی نیز استفاده شود. در حالی که هزینه سرمایه گذاری اولیه زیاد این سیستمها میتواند منجر به افزایش قیمت تمام شده ساختمانها شود.
اجرا
بدیهی است نظارت و کنترل بر نحوه اجرای ساختمان، ضامن تامین اهداف کمی و کیفی طراح است. در سیستم اجرایی صنعتی ساختمان، کنترل اجرای ساحتمان به نحو بسیاری مطلوبتری انجام میگیرد. از این رو در صورت رعایت، در سیستم صنعتی سازی ساختمان، میتوان تحقق اجرای مناسب را نیز انتظار داشت.
طرح هوشمند سازی ساختمان اداری
انعطاف پذیری، بهرهوری و صرفه جویی در مصرف انرژی، نیازهای امروز ساختمانهای اداری هستند. در ساختمانهای اداری جدید یا ساختمانهایی که مورد نوسازی قرار میگیرند، BMS با بهره گیری از تکنولوژی مدرن سیستمهای الکتریکی منطبق با استاندارد EIBB بالاترین ضریب آسودگی و ایمنی را با در نظر گرفتن مبحث هزنیه تضمین مینماید.
در اتاقهای کنفرانس و اتاقهای مدیران از تعداد مناسبی خطوط دیمر، باعث ایجاد سطح خوبی از آرامش و زیبایی میشود. به کارگیری ریموت کنترل فعال نمودن سناریوهای مختلف روشنایی را در مواقع مناسب، بسیار آسان مینماید. استفاده از کلیدهای هوشمند و ریموت کنترل در اتاق مدیران که معمولا دارای سیستمهای مختلفی مثل روشنایی، روشنایی پرده و صوت و سناریوهایی مثل ملاقات، رایانه و استراحت است، توصیه میشود.
در سیستمهای مدرن لامپهای دکوراتیو با شدت خاصی روشن میمانند و در این صورت دفاتر، اتاقهای کنفرانس و سالنهای اجتماعات بسیار زیباتر به نظر میرسد و لامپهای اصلی تامین روشنایی فقط در صورت نیاز روشن میشوند که از دید کنترل مصرف انرژی این مطلب مهمی است. در ساختمانهای اداری دارای اتاقهای متعدد و مراجعین زیاد، لازم است تا تدابیر ایمنی مناسبی برای ساختمان در نظر گرفته شود. تکنولوژی مدرن ضمن در اختیار قرار دادن ضریب بالای ایمنی با استفاده از ملزومات الکتریکی مناسب، باعث کاهش مصرف انرژی میشود.