-
طراحی سونا استخر جکوزی - قسمت دوم
تاریخ انتشار :
پیشگامان ساختمان : درها و پنجره ها در سالن های شنا:
الف- دما: گرمایش فضاهای داخلی و اختلاف دما بین فضاهای داخل و خارج استخر باعث تنش هایی در ساختمان، درها و پنجره ها می شود که باید به هنگام ساخت پیش بینی تامین مقاومت لازم صورت گیرد.
رطوبت: رطوبت بیش از اندازه فضاهای داخلی به خصوص در سالن استخر و دوش ها عامل بسیار مهمی در انتخاب مصالح و طرح و اجرای جزییات می باشد
آب: سالن های استخر و فضاهای جنبی مانند دوش ها و توالت ها در زمره فضاهای تر به حساب می آید و از این رو کلیه درها و پنجره ها باید در برابر آب مقاوم باشد
مواد شیمیایی:در سالن های شنا و فضاهای جنبی آن به علت وجود مواد ضدعفونی کننده مانند ترکیبات کلر و مشابه آن، باید کلیه درها و پنجره ها در برابر خورندگی ناشی از این نوع مواد شیمیایی مقاوم باشد.
شرایط بهداشتی: امکان شستشو با آب تحت فشار و نظافت درها و پنجره ها در فضاهای تر باید به طور کامل فراهم باشد جزییات درها و پنجره ها و مقاطع آن باید به گونه ای انتخاب و اجرا شود که محل تجمع گرد و غبار وکثافت نباشد.روکش ها و رنگ های مصرفی از نوع مرغوب، غیر سمی و از نظر بهداشتی تایید شده باشد، به گونه ای که در اثر دما و رطوبت ترکیبات تجزیه نشود.
شرایط فنی و اجرایی:
در فضاهای تر و مرطوب باید کلیه رنگ ها و روکش های پیش بینی شده در برابر تغییرات درجه حرارت و رطوبت مقاوم بوده و قابل شستشو باشد.
در مصالح چوبی، چسب های مورد استفاده باید در برابر تغییرات درجه حرارت و رطوبت مقاوم باشددر فضاهای تر و مرطوب باید کلیه درها دارای حفاظ مضاعف در زیر در باشد.
در فضاهای مرطوب و بخار آلود توصیه می شود برای جلوگیری از تعریق، شیشه های دوجداره به کاربرده شود و یک جریان هوای گرم و یا حداقل کوران هوا روی سطوح شیشه ها وجود داشته باشد.
شرایط انتخاب مصالح:
فولاد ضدزنگ:
فولاد ضدزنگ تایید شده از مناسب ترین مصالح برای استخرها است. حداقل هزینه نگهداری و عمر طولانی این مصالح را با وجود هزینه اولیه زیاد قابل توجیه می کندمصالح چوبی مضافا نیاز به پوشش و روکش های مقاوم رطوبت دارد که به صورت دوره ای باید تکرارشود.آلومینیم: آلومینیم به صورت ساده و رنگی در زمره مصالح مناسب برای پنجره های این نوع فضاها است. نقطه ضعف آلومینیم در تعریق سریع) به علت ضریب تبادل حرارت زیاد ( و کثیف شدن آن است که با نظافت مرتب و رعایت شرایط محیطی قابل اغماض می باشد.
طراحی سونا استخر جکوزی - قسمت اول
سقف و دیوارهای سالن های شنا:
سقف سالن های استخر مانند سالن های ورزشی به دو صورت، نمایان)بدون سقف کاذب(و با سقف کاذب
الف- سقف های کاذب، با دارا بودن ویژگی های مطلوب زیر: در نصب و استقرار تجهیزات و کانال های تاسیسات در محافظت و پوشش سازه بام. در حفاظت گرمایش سالن. در ایجاد نمای زیبا برای زیر سقف. در جذب سر و صدا، نیازمند توجه ویژه است.امکان بازرسی و کنترل مرتب داخل سقف کاذب، تهویه و تخلیه مطلوب و امکان تنظیم درجه حرارت از عوامل اصلی مقابله با این پدیده است.
به طور مثال، دمیدن هوای خشک و گرم با فشار زیاد به داخل سقف ازروش های بسیار مناسبی است که مانع ورود بخار آب و در نتیجه مانع تعریق و شبنم می شود.به طور کلی در کلیه انواع سقف های استخر باید موارد زیر مورد توجه قرار گیرد:
پیش بینی سد بخار در سمت گرم سقفممانعت از ورود آب باران و رطوبت فضای خارج و امکان تخلیه بخار آب به بیرون
تهویه داخل سقف:
دمیدن هوای گرم و خشک و تحت فشار به سمت سقف و ممانعت از ورود هوای مرطوب به داخل آن
رنگ آمیزی زیر سقف با توجه به انعکاس آن به داخل آب استخر باید روشن و شفاف باشد.
سکوهای شروع:سکوهای شروع باید محکم بوده و حالت فنری نداشته باشد.
بلندی سکو از سطح آب باید از ۵۰ تا۷۵سانتیمتر باشد.
.سطح سکو باید حداقل ۵۰*۵۰ سانتیمتر مربع بوده و با ماده غیر لغزنده ای پوشیده شده باشد.
سکو باید چنان ساخته شده باشد که شناگر بتواند در هنگام استارت رو به جلو، قسمت جلو یا کنار آن را بگیرد.نردبان ها و پلکان های استخر:
برای تامین اتصالات موقت باید پیش ازبتن ریزی، غلاف یا پایه فلزی ضد زنگ در محل مورد نظر کار گذاشته شود به گونه ای که با بتن ریزی و انجام نازک کاری غلاف و یا پایه هم سطح و تراز اطراف خود قرار گیرد.
پله های خروج از آب:
در استخرهایی که خارج شدن شناگران توسط پله هایی که در دیواره های استخر به صورت تو رفتگی ایجاد شده است انجام می شود، پله ها باید به گونه ای طراحی شده باشند که به وضوح و روشنی قابل رویت باشند.گام هر پله باید حداقل ۱۲۵ میلی متر و حداقل عرض پله ۳۵۰ میلی متر باشد
دستگیره :در حالتی که نردبان یا پله تعبیه شده باشد هرکدام از آنها باید دارای یک دستگیره باشند که این دستگیره تا بیرون استخر امتداد یافته باشد . دستگیره ها باید ارتفاعی بین ۷۵۰ تا ۹۵۰ میلی متر داشته باشد.
پلکان :
در حالتی که از پلکان استفاده شود، پلکان باید در گوشه استخر و به صورت اریب قرار داده شود پلکان باید دارای دستگیره بوده و پله های آن باید زبر باشد حداقل عمق محل قرار گیری پا ) پاخور( باید۲۵۰میلی متر و حداکثر ارتفاع هر پله ۲۵۰میلی متر باشدعرض مورد قبول حداقل ۹۴۰ میلی متر است.
صفحه های برگشت:در استخرهایی که لبه های کاسه استخر با حاشیه استخر همتراز است از صفحه های برگشت برای تشخیص ابتدا یا انتهای استخر استفاده می شود.
فضاهای جنبی مورد نیاز:
فضای سرویس ها، دوش ها و رختکن های جداگانه برای داوران، مربیان و ورزشکاران فضاهای استراحت و تجدید قوا فضای آفتابگیری در استخرهای روباز اتاق های کمک های اولیه و استقرار امدادگران فضای اداری و تجهیزات ارتباط جمعی.