-
كاهش انرژي گرمايشي ساختمان
تاریخ انتشار : سه شنبه، ۱۰ مهر 1398
پیشگامان ساختمان : انرژي مورد نياز براي گرمايش را مي توان با استفاده صحيح از فضاهاي ساختمان و جلوگيري از اتلاف حرارت از طريق پوسته ساختمان كاهش داد. تعدادي از راهكارهايي كه به منظور كاهش مصرف انرژي گرمايشي در ساختمان مي توانند مفيد واقع گردند در زير آورده شده اند:
عايق كاري حرارتي از طریق كاهش اتلاف حرارت از پوسته ساختمان در فصل زمستان، موجب صرفه جويي در مصرف انرژي مي گردد. ضخامت عايق به تفاوت بين دماي مطلوب داخل و دماي محيط بيرون بستگي دارد. هنگامي كه اختلاف دما زياد باشد، ضخامت عايق بايد بيشتر شود. لازم به ذكر است كه بايستي بخار بند نيز در پوسته ساختمان نصب شود تا از تشکیل كندانس كه موجب آسيب رساندن به جدار ساختمان و عايق مي شود جلوگيري كند. ضریب مقاومت حرارتی عايق در صورت جذب رطوبت اغلب به ميزان بيش از 50% كاهش مي يابد.
بخاربند در پوسته ساختمان نصب مي شود تا از تشکیل كندانس كه موجب آسيب رساندن به جدار ساختمان و عايق مي شود، جلوگيري كند. رطوبت ضریب مقاومت حرارتی عايق و ديوارهاي ساختمان را بيش از 50% كاهش مي دهد.از آنجا كه شيشه هاي دو يا سه جداره ضریب مقاومت حرارتی بزرگتري دارند، اتلاف حرارت را كاهش مي دهند. خاصيت عايق حرارتي در شيشه هاي چند جداره باعث مي شود كه دماي سطح شيشه داخل اتاق افزايش يابد و به كاهش شكل گيري كندانس كمك كند. نصب درب هاي گردان و درب هاي اتوماتيك و همچنين نصب پرده هوا، ورود و خروج هوا را از طریق كنترل جابه جايي آن كاهش مي دهد. همچنين در صورت امكان بهتر است ورودي ها طوري در نظر گرفته شوند كه در جهت باد قرار نداشته باشند تا بدين ترتيب اتلاف حرارت از اين طريق كاهش يابد. درزهاي درب ها و پنجره ها نيز بايستي با نوارهاي مخصوص درز گيري، بسته شوند.
سازمان دهي فعاليت هايی که در ساختمان صورت می گیرد مي تواند منجر به كاهش مصرف انرژي شود. اختصاص دادن فضاهاي با اهميت كمتر (مانند راهرو ها و انبار و ...) در ضلع شمالي و فضا هاي مهم تر و با كاربري بيشتر (اتاق خواب در ساختمان مسكوني و اتاق كار در ساختمان هاي اداري)در ضلع جنوبي ساختمان كمك مي نمايد به صورت بهينه از انرژي جهتگرمايش و سرمايش فضاها استفاده گردد. بايد دقت كرد، قسمت هايي از ساختمان كه بلا استفاده هستند، تنها به همان ميزاني كه براي محافظت از پوسته ساختمان و تجهيزات آن لازم است مورد گرمايش و سرمايش قرارگيرند.
انرژي مربوط به سرمايش ساختمان
تابش آفتاب بر پوسته ساختمان، انتقال هواي گرم محيط به داخل ساختمان، گرماي حاصل از كار تجهيزات الكتريكي و روشنايي داخل ساختمان و گرماي تكنيك هاي زير نيز براي كاهش انرژي مورد نياز سرمايشي بسيار موثر است:
عايق كاري حرارتي جهت كاهش انتقال گرما
استفاده از تهويه و خنك كاري طبيعي در صورت امكان
اجتناب از تهويه غير ضروري و به حداقل رساندن تعويض هواي ساختمان تا حد استاندارد آن خصوصا در اقليم بسيار مرطوب به منظور جلوگيري از ورود هواي گرم و مرطوب به داخل ساختمان حاصل از حضور افراد در ساختمان موجب مي گردد در عمده اقليم هاي كشور، ساختمان در فصول گرم سال براي رسيدن به شرايط آسايش نياز به سرمايش پيدا كند. از ميان اين عوامل، كسب خورشيدي يكي از مهمترين عوامل مي باشد. مقدار انرژي خورشيدي دريافت شده روي سطوح عمودي، تابع جهت گيري ساختمان است. ديوارهاي رو به شرق و غرب ساختمان به ترتيب در صبح و بعداز ظهر حداكثر انرژي گرمايي خورشيد را دريافت مي كنند. ديوارهاي جنوبي حداكثر تابش خورشيد را حدود ظهر دريافت مي كنند. ديوارهاي شرقي و غربي نسبت به ديوارهاي جنوبي مقدار گرماي بيشتري از اشعه خورشيد دريافت مي كنند چون تابش خوشيد به اين ديوارها در صبح و بعداز ظهر تقريبا به صورت عمودي است. نگراني مشابهي در مورد پشت بام هاي مسطح و بزرگ نيز وجود دارد كه در فصل تابستان تبديل به كلكتور هاي گرمايي مي شوند. هدف از مديريت انرژي، صرفه جويي در هزينه ها از طريق كاهش انرژي مورد نياز جهت سرمايش و در عين حال حفظ دماي مطلوب محيط هم براي انجام امور و هم براي ساكنين ساختمان است.
كاهش انرژي سرمايشي ساختمان
مي تون انرژي مورد نياز براي سرمايش را از طريق جلوگيري از نفوذ و رسيدن اشعه هاي خورشيد به پوسته ساختمان، با روش هاي زير كاهش داد:
-
كاهش سطوح شيشه خور
-
ايجاد سايه از طريق كاشت درخت و گل و گياه
-
افزودن سايه بان، پرده و كركره هاي داخلي
-
اضافه كردن سايه بان هاي بيروني از قبيل حفاظ و چادر و بادگير
-
افزودن سطوح منعكس كننده روي شيشه ها جهت كاهش گرماي اكتسابي از خورشيد
-