-
کاربرد آسانسورها برای تخلیه در مواقع اضطراری آتش سوزی در ساختمان های بین المللی . قسمت اول
تاریخ انتشار : یکشنبه، ۱۲ آذر ۱۳۹۶
برج های دوقلوی پتروناس . اطلاعات کلی ساختمان :
برج های دوقلوی پتروناس یک مجتمع بلند مرتبه ی دو برج دوقلو محسوب می شود که در شهر کوالالامپور در کشور مالزی واقع شده است. این برج ها د ارای تعداد 88 طبقه بوده که بر روی زمین مستقر بوده و 5 طبقه ی آنها در زیر زمین مستقر است. این برج ها در سال 1998 احداث شده و در حال حاضر به عنوان طویل ترین ساختمان در شهر کوالالامپور با ارتفاع 9/ 451 ارتفاع شناخته می شود. این برج ها از طریق یک پل آسمانی واقع در طبقات 41 و 42 به هم مرتبط شدند برج های دوقلوی پتروناس برای برآوردن نیازمندی ها با توجه به بخش 5588 BS 5 موارد احتیاطی آتش سوزی در طراحی ، ساخت و ساز و استفاده از ساختمان ها و دسترسی و مراکز آتش نشانی احداث گردیده اند. جزیات بیشتر در خصوص ساختمان از جمله اطلاعات را راجع به سامانه ی هشدار حریق و ویژگی های مصونیت در برابر آتش سوزی در اختیار نیست.
روش های تخلیه برای ساکنین در مواقع آتش سوزی
برج های دوقلوی پتروناس روش های ایمنی در برابر آتش سوزی برای سطوح متفاوت اضطراری را طراحی و عرضه نمودند. نخست این که هیچ گونه خطر جانی وجود نداشته و آسیب های به اموال به میزان حداقلی ریسک بوده و شرایط با کمک تیم واکنش اضطراری مستقر در ساختمان قابل کنترل می باشد ، در صورت لزوم ، اداره یا اتش نشانی و مقامات ذیربط برای کمک جهت ارزیابی شرایط وارد عمل می شوند ثانیا ، در مواقع خطر برای انسان و هم چنین ریسک آسیب به اموال ، اداره ی آتش نشانی در جریان قرار می گیرد. در صورتی که شرایط اضطراری آتش سوزی رخ دهد ، ساکنین یا از طریق پله های خروجی و یا از طریق آسانسورها تخلیه می شوند. پیش از حملات 11 سپتامبر سال 2001 به برج تجارت جهانی روش تخلیه برای برج های دوقلوی پتروناس بر این بود که موارد اضطراری صرفا بر یکی از برج ها تاثیر گذار خواهند بود بنابراین ساکنین پایین تر از پل ارتباطی آسمانی در یکی از طبقات از پله های خروجی برای رسیدن به طبقه ی همکف استفاده خواهند کرد و ساکنین بالاتر از پل آسمانی در همان برج از پله های خروجی برای رسیدن به پل و تخلیه ی افقی به برج موافق بهره می بردند از 11 سپتامبر به بعد و در صورتی که هر دو برج باید به طور همزمان تخلیه گردند ، طرح و برنامه های جدید شامل استفاده از آسانسورها برای تخلیه در موارد اضطراری آتش سوزی می باشد ، در برنامه ی جدید ساکنین پایین تر از پل آسمان با استفاده از پله های خروجی تخلیه می شوند با این وجود ساکنین بالاتر از پل اسمان در هر یک از برج ها از آسانسورها برای رسیدن به طبقه ی همکف و خروج از ساختمان استفاده می نمایند.روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی در مواقع آتش سوزی
ساکنین دارای ضعف حرکتی با استفاده از آسانسورهای آتش نشانی و با کمک پرسنل امنیتی و ایمنی تخلیه می گردند . سایر اطلاعات از جمله اطلاعات در مورد انواع آسانسورها و مسئولیت راه اندازی آسانسورها در مواقع تخلیه ی افراد دچار ضعف حرکتی در اختیار نیست.
برج مرکز مالی جهانی شانگهای . اطلاعات کلی ساختمان :
برج مرکز مالی جهانی شانگهای در سال 2008 احداث گردیده و در آن خدماتی از قبیل هتل و ساختمان های اداری ارایه می شود. در حال حاضر به عنوان دومین ساختمان بلند در شانگهای با ارتفاع 494/3 متر شناخته می شود. تعدد 91 آسانسور در ساختمان در حال تردد می باشند . طبقات پایین تر در ساختمان دارای مساحت استاندارد معادل 300 / 3 متر به توان دو ) 10826 فوت مربع (می باشند و مساحت هر طبقه در بخش های بالایی ساختمان با توجه به شکل ساختمان تغییر می کند. مجموع جمعیت مستقر در ساختمان حدود 10000 نفر است. برج مرکز مالی جهانی شانگهای طبق استانداردهای آیین نامه ی سال 1995 چین برای طراحی مصونیت ساختمان های بلند مرتبه در برابر آتش سوزی احداث گردیده است و بر اساس این آیین نامه طبقه ی پناهگاه هر ساختمان در طبقه ی 15 واقع شده است. البته برج مرکز مالی جهانی شانگهای برای هر 12 طبقه یک طبقه را برای پناهگاه در نظر می گیرد.سیستم آسانسور شامل 9 بخش در کل ساختمان می باشد. لابی های در نظر گرفته شده برای آسانسورهای اضطراری در پوشش دیواره های ضد آتش با درهای ورودی مخصوص تعبیه شده اند. این لابی ها به یک پلکان خروجی متصل می باشند. لابی های آسانسورهای اضطراری که مشخص نشده اند در دیواره های ضد آتش قرار نگرفته اند. میانگین مساحت طبقات دارای لابی آسانسور اضطراری معادل 14 متر مربع و میانگین مساحت طبقات برای لابی های آسانسورهای اضطراری در نظر گرفته نشده معادل 24 متر مربع می باشد.
روش های تخلیه برای ساکنین در مواقع آتش سوزی
آسانسورها و پله های خارجی به صورت ترکیبی برای تخلیه در این سازه مورد استفاده قرار می گیرند. آسانسورهای اضطراری در لابی های آسانسور برای شرایط اضطراری مستقر شدند در مواقع آتش سوزی ، عملیات عادی کلیه ی آسانسورهای مسافربری قطع شده و کلیه ی آسانسورهای اضطراری توسط پرسنل اداره ی آتش نشانی وارد عمل می شوند. این آسانسورهای اضطراری صرفا برای آتش نشانی و تخلیه ی ساکنین دارای ضعف حرکتی استفاده می شوند. آسانسورهای شاتل که برای طبقات اداری ، هتل خدمات رسانی می نمایند برای تخلیه ی اضطراری با اولویت به ساکنین دارای ضعف های حرکتی مورد استفاده قرار می گیرند. مراحل تخلیه ی این ساختمان به قرار زیر می باشند :
1. در قالب بخشی از سیستم هشدار حریق ، سامانه ی ارتباط اضطراری اعلامیه ی اضطراری برای ساکنین را ارایه می کند.
2. تخلیه ی ساکنین در طبقه ی در حال آتش سوزی و طبقه ی بالای آن در اولویت است.
3. مقامات و متصدیان ساختمان به تجزیه و تحلیل شرایط پرداخته و راهکارهای اضطراری را در اختیار ساکنین قرار می دهند.
4. ساکنین از پله های خروجی به سمت پایین و به نزدیکترین طبقه ی پناهگاه می روند ، سپس می توانند تصمیم بگیرند که از پله های خروجی به سمت طبقه ی همکف رفته و یا این که در طبقه ی پناهگاه بمانند تا اینکه مهیای ادامه ی روند تخلیه گردند. تعداد 29 پله ی خروجی به سمت طبقه ی همکف و طبقات بالاتر تعبیه شده اند.
5. تخلیه ی کامل ساختمان صرفا در مواقع بلایای شدید در نظر گرفته خواهد شد . در این ساختمان سالی یک بار تمرین آزمایشی تخلیه ی ساختمان صورت می گیرد. این تمرینات با مساعدت و کمک پرسنل اداره ی مقابله با حریق صورت گرفته و توسط پرسنل ساختمان ، پرسنل امنیتی و مدیران عالی رتبه در چارچوب مدیریت اموال و مستغلات نیز انجام می شوند. در این تمرینات بررسی سیستم هشدار حریق ، انجام آتش نشانی درون ساختمان با استفاده از تجهیزات ، نظارت بر سیستم های خروج و ارتباط اضطراری و هم چنین مدیریت وسایط نقلیه ی ترافیکی و واکنش
اضطراری نیز تعبیه شده است. با استفاده از اطلاعات موجود ، به نظر نمی رسد که انجام تخلیه ی ساکنین در این تمرین لحاظ شده باشد ، بلکه مستاجر هر ساختمان به طور مستقل تمرینات تخلیه را در صورت مطلوب بودن انجام می دهد.
روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی در مواقع آتش سوزی
آسانسورهای اضطراری که توسط آتش نشان ها به کار گرفته می شوند برای آتش نشانی و یا تخلیه ی ساکنین دارای ضعف حرکتی استفاده می شوند . پرسنل ساختمان در روند تخلیه ی ساکنین دارای ضعف حرکتی کمک رسانی کرده و در صورت نیاز پشتیبانی بیشتر را از مقامات محلی درخواست می نمایند.
برج تایپه . اطلاعات کلی ساختمان :
برج تایپه 101 به عنوان طویل ترین ساختمان جهان )سال 2013 ( محسوب می شود که در تایوان واقع شده است. این ساختمان در سال 2004 احداث گردیده است و دارای تعداد 101 طبقه با ارتفاع مسکونی 438 متر و سکوی مشاهده ی نمایه ی بیرون عمومی در طبقه ی 89 می باشد. میانگین مساحت هر طبقه در این برج از 2500 تا 3000 متر مربع متغیر است. تعداد 11000 نفر در این ساختمان مشغول به کار بوده و کمتر از 700 نفر در آن واحد در این ساختمان دیده می شوند. مهمترین کار ساکنین این ساختمان کسب و کار ، تجارت می باشد و به استثناء طبقات 85 و 86 که در آنها رستوران تعبیه شده است. برج تایپه 101 با توجه به شرایط و ملزومات استاندارد 2000( IBC ( درست شده است. مجموعا تعداد 61 آسانسور در این برج تعبیه شدند که دو مورد از آنها آسانسورهای آتش نشانی هستند. سیستم آسانسورها شامل سه بخش است :
1. لابی های آسانسور ساختمان فاقد پوشش می باشند اما در عین حال دارای دسترسی مستقیم به پلکان خروجی هستند.
2. لابی آسانسور دارای مساحتی معادل 95 / 86 متر مربع و هم چنین 84/85 متر مربع بوده و همه ی لابی های آسانسور دارای ردیاب های دود هستند. اتاق های ماشین آلات آسانسور با استفاده از سیستم های خودکار آبپاش و ردیاب های دود مصون و محافظت شده اند. در هر هشت طبقه اتاق های ماشین آلات مستقر شدند که در آنها پناهگاه نیز در نظر گرفته شده است. هر پناهگاه دارای دسترسی به پلکان می باشد که در سطح همکف تخلیه را انجام می دهند.
روش های تخلیه برای ساکنین در مواقع آتش سوزی
از آسانسورهای اضطراری و پله های خروجی برای تخلیه ی ساکنین در مواقع آتش سوزی استفاده می شود . آسانسورهای مسافربری برای تخلیه مورد استفاده قرار نمی گیرند علاوه بر آن برای تخلیه ، در ساختمان تعداد 2 پله ی خروجی و هم چنین یک پلکان اضافی در نظر گرفته شده
است که فقط طبقات 9 را به 16 متصل می نماید. در مواقع اضطراری آتش سوزی ، سیستم ارتباطات اضطراری ساختمان ، ساکنین ساختمان را برای تخلیه از طریق پله های خروجی در جریان قرار می دهد کلیه ی پرسنل و ساکنین تشویق به استفاده از پله های خروجی می گردند.همان طور که قبلا گفته شد ، بخش های سرپناه در هر هشت طبقه برای آن دسته از ساکنینی در نظر گرفته شده است که قادر به رسیدن به طبقه ی همکف برای نجات یافتن توسط آتش نشانان نیستند. طرح و برنامه ی تخلیه تصریح می نماید که ساکنین می توانند با استفاده از آسانسورهااضطراری و سرویس صرفا در مواقعی تخلیه شوند که در طبقات پایین تر از طبقه ی در حال آتش سوزی باشند. در صورتی که ساکنین بالاتر از طبقه ی در حال آتش سوزی قرار گرفته باشند باید صرفاً از پله های خروجی استفاده نمایند. تعداد و پهنای پله های خروجی به سبب استفاده از آسانسورها برای تخلیه ی ساکنین کاهش نیافته است. کارکنان و دست اندرکاران ساختمان وظایف خاصی را جهت کمک رسانی در مواقع اضطراری دارند. تمرینات مقابله با آتش سوزی سالی دو بار انجام می شود.
روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی در مواقع آتش سوزی
ساکنین دارای ضعف حرکتی تشویق به استفاده از آسانسورهای اضطراری و خدمات رسانی برای تخلیه می شوند. در مواقع اضطراری ، گروه های در نظر گرفته شده در هر یک از طبقات به ساکنین دارای ضعف حرکتی کمک می کنند تا به لابی آسانسور برسند. با وجود آن که به نظر می رسد کلیه ی ساکنین قادر به استفاده از آسانسورها برای تخلیه می باشند ، منابع موجود موید این واقعیت نیستند.محدودیت های بازنگری ادبیات تحقیق محدودیت هایی در این بازنگری ادبیات تحقیق برای روش های تخلیه در مورد شش ساختمان یا مجموعه ساختمان که در آنها از آسانسورها در مواقع اضطراری آتش سوزی استفاده می شود در اختیار نیست. این محدودیت ها عبارتند از :
1. انتخاب ساختمان های در این گزارش از نظر معناداری شاخص ساختمان های بلندمرتبه در سراسر جهان نیست . با وجود آن که ساختمان های بیشتری در مقایسه با ساختمان های فهرست شده در این تحقیق مورد بازنگری قرار گرفته اند اما ، دستیابی به اطلاعات در خصوص آیین نامه های ساختمان و روش های تخلیه امکان پذیر نبوده و در نتیجه برخی از اطلاعات حذف گردیدند.
2. ساختمان های بررسی شده در این تحقیق از انگلستان ، آسیا ، خاورمیانه و استرالیا بودند. به عبارت دیگر نمی توانند شاخص کلیه ی ساختمان های بلند مرتبه ی جهان باشند ، البته اکثریت قریب به اتفاق ساختمان های بلند مرتبه و ابرمرتبه در خارج از ایالات متحده در این نواحی بررسی شده واقع گردیدند. کیفیت و کمیت اطلاعات موجود برای هر یک از ساختمان ها متفاوت بوده است. جستجوی آنلاین و بحث و بررسی با مدیران ساختمان ها برای کسب اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است ، البته دستیابی به اطلاعات از مدیران ساختمان های کلیه ی سازه های بررسی شده امکان پذیر نبوده و مقدار اطلاعات ارائه شده به صورت آنلاین بر روی اینترنت به صورت کیفیت و کمیت از ساختمانی به ساختمان دیگر متفاوت بوده است. با این تفاسیر اطلاعات گنجانده شده در این تحقیق بین ساختمان ها و در برخی موارد اطلاعات خاص در مورد ویژگی های ساختمان
ها متفاوت بوده و قابل بررسی نبوده اند. احتمال دارد که برخی از ساختمان هایی که برای آنها هیچ گونه اطلاعاتی را کسب نکرده ایم با برخی آیین نامه های خاص ساختمان تطابق نداشته ، آسانسورهای تخلیه ی ساکنین را تعبیه نکرده و یا روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی را نداشتند.
4. با وجود آن که اغلب طرح و برنامه های تخلیه گویای روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی بوده اند اما اطلاعات کافی در خصوص جزئیات طرح و برنامه ها و روش های هر یک از ساختمان ها در اختیار نبوده است.3. 7 محدودیت های بازنگری ادبیات تحقیق محدودیت هایی در این بازنگری ادبیات تحقیق برای روش های تخلیه در مورد شش ساختمان یا مجموعه ساختمان که در آنها از آسانسورها در مواقع اضطراری آتش سوزی استفاده می شود در اختیار نیست. این محدودیت ها عبارتند از :
1. انتخاب ساختمان های در این گزارش از نظر معناداری شاخص ساختمان های بلندمرتبه در سراسر جهان نیست . با وجود آن که ساختمان های بیشتری در مقایسه با ساختمان های فهرست شده در این تحقیق مورد بازنگری قرار گرفته اند اما ، دستیابی به اطلاعات در خصوص آیین نامه های ساختمان و روش های تخلیه امکان پذیر نبوده و در نتیجه برخی از اطلاعات حذف گردیدند.
2. ساختمان های بررسی شده در این تحقیق از انگلستان ، آسیا ، خاورمیانه و استرالیا بودند. به عبارت دیگر نمی توانند شاخص کلیه ی ساختمان های بلند مرتبه ی جهان باشند ، البته اکثریت قریب به اتفاق ساختمان های بلند مرتبه و ابرمرتبه در خارج از ایالات متحده در این نواحی بررسی شده واقع گردیدند. کیفیت و کمیت اطلاعات موجود برای هر یک از ساختمان ها متفاوت بوده است. جستجوی آنلاین و بحث و بررسی با مدیران ساختمان ها برای کسب اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است ، البته دستیابی به اطلاعات از مدیران ساختمان های کلیه ی سازه های بررسی شده امکان پذیر نبوده و مقدار اطلاعات ارائه شده به صورت آنلاین بر روی اینترنت به صورت کیفیت و کمیت از ساختمانی به ساختمان دیگر متفاوت بوده است. با این تفاسیر اطلاعات گنجانده شده در این تحقیق بین ساختمان ها و در برخی موارد اطلاعات خاص در مورد ویژگی های ساختمان
ها متفاوت بوده و قابل بررسی نبوده اند. احتمال دارد که برخی از ساختمان هایی که برای آنها هیچ گونه اطلاعاتی را کسب نکرده ایم با برخی آیین نامه های خاص ساختمان تطابق نداشته ، آسانسورهای تخلیه ی ساکنین را تعبیه نکرده و یا روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی را نداشتند.
3. با وجود آن که اغلب طرح و برنامه های تخلیه گویای روش های تخلیه برای ساکنین دارای ضعف حرکتی بوده اند اما اطلاعات کافی در خصوص جزییات طرح و برنامه ها و روش های هر یک از ساختمان ها در اختیار نبوده است. را مطرح نمودند. در بطن این مدل فرایندهای بازگشتی پردازش اطلاعات و تصمیم گیری در طول تخلیه گنجانده شدند. علاوه بر آن در این مدل بر اهمیت فرایندهای ارزیابی تاکید شده و در نتیجه رویکرد های روان شناختی با مدل های مهندسی ایمنی مرتبط گشتند. در مدل PADM مجموعه ای از اقدامات از ادراک تا تصمیم گیری و اقدامات حفاظتی برای ساکنین در نظر گرفته شده است که باید در مواقع مواجهه با محرک ها و سرنخ هایی که دال بر شرایط اضطراری می باشند از آن شرایط عبور نمایند این سرنخ ها مجموعه ای از فرایندهای لازم برای ساکنین جهت انجام اقدامات حفاظتی را آغاز می نمایند که می توانیم آنها را تحت عنوان فرایندهای تصمیم گیری و پیش از تصمیم گیری متمایز نماییم :
1. ادراک : ساکنین می بایست سرنخ ها را ادراک نموده و یا دریابند.
2. توجه : ساکنین باید توجه مستقیم به سرنخ ها داشته باشند.
3.استدلال : ساکنین می بایست اطلاعاتی که از طریق سرنخ ها انتقال می یابند را استدلال نمایند.
4. ارزیابی تهدید : ساکنین می بایست واقعه ای که با توجه به اطلاعات موجود به عنوان خطری بالقوه محسوب می شود را تفسیر نمایند.
5. استناد تهدید : ساکنین می بایست از سرنخ ها به عنوان تهدیدی برای آسودگی خود تلقی نموده و احساس نمایند که اقدام حفاظتی مورد نیاز است.
6. شناسایی راهبرد : ساکنین برای گزینه های رفتاری در دسترس جستجو می کنند.
7. انتخاب راهبرد : ساکنین به ارزیابی انعطاف پذیری پرداخته و هم چنین برآیندهای محتمل را سنجیده و اقدام را بر اساس ارزیابی انجام شده به عمل می آورند.
8. اقدام حفاظتی : ساکنین در صورتی اقدام حفاظتی انجام می دهند که به نظرشان اقدام فوری ضرورت داشته باشد.
مدل PADM برای تخلیه ی ساکنین از طریق آسانسورها عملی بوده و در ادامه ی بحث به عامل های خاص انسانی که تعدیل کننده ی استفاده ی ساکنین از آسانسورها برای تخلیه می باشند خواهیم پرداخت. هر یک از عامل های انسانی بررسی شده در بخش زیر در چند مرحله ی PADM مرتبط خواهند بود. به عنوان مثال مشاهده ی رفتار تخلیه دیگران می تواند سرنخی دال بر افزایش آگاهی و شرایط اضطراری بوده و اطلاعاتی در خصوص راهبردهای احتمالی تخلیه را ارایه می نمایند.در مقاله ی بعدی جمع بندی در مورد عامل های انسانی مربوط به تخلیه ی ساکنین را ارایه خواهیم کرد...